Tuesday, May 30, 2006

pokok kelor - RESEP IMASAK PARUPPU

- 3 ulas bawang merah – hiris nipis
- 1 ulas bawang putih – hiris nipis
- sedikit halia - racik
- daun kari
- sedikit halba campur
- sedikit garam
- dua genggam kacang dhal
- santan
- telur 2-3 biji
- buah murunggai dikikis/buang kulit dan diptotng pendek2 ikut suka



1. Rebus kacang dhal hingga lembut
- tumis halba camour sampai naik bau.
- masukkan daun kari , bawang merah, putih & halia sampai naik bau.
- masukkan campuran tumisan kedalam rebusan kacang dhal.
- masukkan santan & kacang murunggai.
- kacau jangan sampai pecah minyak.
- masukkan telur sebiji-sebiji.
- masakan dah siap bila telur dah elok masak.
- make sure sentiasa kacau perlahan2 supaya tak pecah minyak, garam jangan lupa.


Note : buah Murunggai banyak serat, biasanya kalau makan kita Cuma gigit2 isi dia lepas tu serat dia tu diketepikan, tapi kalau nak telan jugak, telan le – kalau tercekik jawab sendiri…..