- 600g daging cincang
- 70 g tepung kanji/sagu (tapioca flour)
- 50 g tepung jagung
- 1/2 sudu kecil soda bikarbonat
- 1 sudu besar sos tiram
- 1 sudu besar minyak bijan
- 1 sudu besar serbuk lada sulah
- ¾ sudu kecil garam
- Cara membuat:Campurkan semua bahan-bahan kacau hingga sebati.
- Bulat-bulatkan sebesar ibu jari. Letakkan sedikit tepung jagung ditapak tangan semasa menggentel supaya bebola daging tak melekat di tangan.
- Lakukan sehingga habis kemudian ketepikan
- Bahan utk kuah: 2½ liter air (10 cawan air)
- 1 ketul kiub pati daging
- 2 sudu kecil kicap cair
- 4 ulas bawang putih }dicincang halus
- ½ sudu kecil serbuk lada sulah
- 1 sudu besar minyak masak
- garam secukup rasa
- 2 batang celery } dihiris nipis
- 2 tangkai daun bawang } dihiris
- 3 tangkai cili merah/hijau } dihiris nipis
- sedikit bawang goreng
- 1 bungkus mee hoon } dicelur selama 1 minit dlm air mendidih,disejat kemudian dibilas dgn air sejuk supaya mee tak melekat
- Cara Membuat:Panaskan minyak masak. Tumiskan bawang putih sehingga naik bau dan keperangan. Masukkan air, kuib pati daging, kicap cair, serbuk lada sulah, dan garam.
- Setelah mendidih, masukkan bebola daging tadi hingga terapung.Setelah daging terapung masukkan celery.
- Untuk menghidangkan, masukkan mee hoon, daun bawang, hirisan cili, bawang goreng dan sambal kicap. Tuangkan sup dan bebola daging atasnya.Hidangkan panas-panas.
No comments:
Post a Comment