BAKSO
Bahan 1 (bebola daging)
- 350gm daging tanpa lemak (minced)
- 250gm daging ayam tanpa lemak (minced)
- 2 biji putih telur
- 3 biji bawang putih (tumbuk halus)
- 5 sudu besar tepung ubi kayu1
- ½ sudu kecil baking powder
- lada hitam
- garam secukup rasa
- Campurkan kesemua bahan di atas. Buatkan bulat-bulat.
- Didalam periuk, panaskan air. Bila air mengelegak. Jatuhkan bebola daging tersebut satu persatu. Jika bebola daging sudah timbul dipermukaan air biarkan mengelegak seketika angkat dan toskan.
- Bahan 2 (sup) :
- 2 kg Tulang rawan lembu
- 2 batang carrot (hiris 1 cm)
- 3 batang celery (hiris 1 cm)
- garam
- lada hitam(jika nak letak bawang putih letaklah sedikit sahaja)
- air untuk sup
- Cara membuatnya:Masukkan kesemua bahan tersebut didalam sebuah periuk. Rebus sehingga masak.
- Cadangan hidangan :Mee kasar / mee halusTaugeh (tak payah celur)Lada kecil (kisar halus) – untuk yang suka pedasKicap ABCMasukkan mee dan taugeh didalam pinggan. Letak bebola daging. Tuang kuah. Perisakan dengan lada kisar dan kicap ABC.
No comments:
Post a Comment