Tuesday, June 21, 2005

Carrot Cake

  • 150 gm tepung kek
  • 175 gm gula kastor
  • 1/2 sudu kecil garam
  • 1 sudu kecil serbuk penaik (baking powder)
  • 1 sudu kecilsoda bicarbonate
  • 1 sudu kecil serbuk kulit kayu manis
  • 175 gm marjerin – dicairkan
  • 3 biji telur
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 80 gm walnut – dipecah-pecahkan
  • 40 gm kelapa parut
  • 1/2 tin kecil kepingan nenas – dicincang kasar
  • 150 gm lobak merah – diracik halus & dicelur dan toskan kering

1. Campurkan semua bahan-bahan di atas dan masukkan kedalam acuan pembakar.

2. Bakar dalam ketuhar pada suhu 175ÂșC selama 50 - 60 minit.

Hiasan Bahan-bahan: -

  • 200 gm keju krim
  • 30 gm marjerin
  • 50 gm gula ising
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • 1 sudu besar jus lemon

Cara membuatnya: -

1. Pukul marjerin dengan gula ising hingga sedikit kembang.

2. Masukkan keju krim dan pukul hingga sebati.

3. Masukkan esen vanilla dan jus lemon dan gaul rata.

4. Sapukan diatas kek dan sejukkan.

No comments: