Friday, August 10, 2007

Perihal penjagaan anak istimewaku

hajat hari nak jadik supporter RedDiva, apa kan daya larling asked to follow him balik kg, cantas pulasan...tak sampai hajat nak jumpa si dara EQ..dengor citer nak kahwin ngan mamat dr negara sakai yg ber kulit putih ber mata ijo biru ...tahniah dik tahniah!!! tak sesia mak aji pak aji anto belajor ke negara sakai...2 in 1 i teeelll u..:)

rentetan kisah amar

Taska A : akak kena bayar this much, tapi kita tak janji kita bleh jaga, kita cuba dulu lam sebulan..

Ibu : pakat tahan mulut dr mencarot ni, ada ke patut ada testing ..ada cooling period, tapi insist to pay full lumpsum...kalo ketepikan certain fees and later if tengok amar comfort with the surrounding area + bleh mixed around ngan other kiddies, i dun mind to pay, extra skit pun takpe kan...bukan aku nak kemut duit lam hal anak2 ni, aku paham le biz is biz tapi takkan le takde give n take...

+-*x bincang laki bini, finally we decided not to proceed wif Taska A


Ibu : anak saya begitu begini..dia tak makan nasi atau benda2 lembut, dia cuma makan biskut, kerepok dan susu.. dia suke menyendiri..dia ada mainan khas..sumer tu nanti saya akan bekalkan...

TASKA B : saya paham, sorang anak saya pun ada kat sekolah khas (malas aku nak tanya lebih)..InsyaAllah saya akan jaga dia macam anak saya..

IBu : lapang dada, telinga, hidung bila dengar gituk..saper tak gumbira ye dak?
maka si ibu pun mengikut le segala rules yg ditetapkan, isi borang daftar bagai...

sampai hari dan masanya, siibu & amar sekereta dgn bekalan..sampai depan taska kul 7.20, suasana baru, dgn tak dapat melihat kelibat org yg menjaga, bagi amar begitu asing, off course amar nangis sakan pegang kaki ibu, sayuuuuu hukkhukkk!! tak sampai hati nak toleh belakang, pecut ke hiway..

tetiba @7.40am kring kring dr 012-xxx, no siapa kah ini? selalunya time subuh gajah larling jer yg call ..

caller : ibu amar ke itew??

Ibu : saya.. kenapa? dlm hati dah dupdap ni..

Caller : gini, bleh dah ambik amar, saya tak sanggup la jaga dia...blaa blaaaa blaaaaa

Ibu : saya odw ke tempat kerja ni, kat hiway takde jalan u-turn, tunggu saya bayor toll sg Besi dulu yer..(aku control cool w/p hati aku panas dgn janji2 asal dia)..
aku park kete tepi toll, aku nangis tak ingat sempadan, hina sgt ke anak aku...tak sampai pun 30 min, kut ye pun..tunggu le 1 hari baru leh tahu budak tu serasi ke idak, alangkan budak celik pun nangis almaklum 1st day kat tempat baru...sungguh takde perasaan keibuan langsung..

dah agak cool, aku juz try my luck kat satu taska yg agak jauh dr tempat aku..tanpa banyak soal, tanpa minta bayaran langsung...alhamdulillah kekal la hendaknya amar disitu..

ni lirik yg sesuai tuk ibu & amar, cilok dr blog anak dara biru..


Senyum mu tak seghairah
Gerak gaya tidak selincah
Mata ku tak seayu
Kicau burung pun tak semerdu
Namun ku punya hati
Juga gaya ku perasaan
Hidup ku yang begini
Kadar waktu diizin Tuhan
Tidak ku minta lahir ke dunia
Tidak ku duga cacat begini
Bukan ku minta kasih dan manja
Bukan ku rayu bantu simpati
Maafkan wahai teman
Ku menumpang di sudut dunia
Mencari ketenangan
Sampai masa ku pergi jua..................

7 comments:

Bayukk said...

Salam k'teh..

harap tabah menghadapi...

Equilibrium said...

adei...tersipu2 saya dengan ucapan tahniah dr opah...
saya sungguh kepingin nak jumpa opah.bile nie???

mmm...saya pun x sempurna opah...mungkin dimata tapi bukan dihati..harap opah tabah menghadapi sume dugaan... Allah bagi kita dugaan yg cukup dengan kemampuan kita. Jangan sedeh lagik ye...

Saya Kalah Futsal, Pah :(

mad redo1 said...

sedih rasa di hati tetapi kesedihan itu tidak sama dengan kesedihan ibu yang menghadapinya, jadi hanya mampu beri kata2 semangat sahaja... hang in there...

on a lighter note: saya menang futsal :)

che sayda said...

my sister teaches special kids like this. i know how u feel k'teh. org x sama ngn kite kan. be patient k.insyaAllah, dimudahkan nnt.

Red Mummy said...

akak

aku sangat2 sedih kak. aku ni mmg nampak brutal and ganas tu pasal kitorg red diva menang besar lam futsal

eq - takziah kerana kalah!

tapi kak, aku tetap naluri sama ngan ko. sayunya hati aku. kdg2 kalo ada kes dera rogol tu sume aku x sanggup nak baca, mata aku derai2 nangis.

akak tabahkan hati, aku tau akak mmg kuat tp sekuat akak yang menanggung bahu, semoga amar tidak byk menyusahkan akak, dan akak lah antara ibu yang amat berjasa pada anaknya.

x semua ibu sekuat akak.

Jie said...

Kak teh...berat mata memandang, berat lagi kan bahu yg memikul... moga kak teh sabar ye...sy faham sgt...sbb mak sy besarkan adik yg down syndrom...

pu3nemo said...

insya allah kak,satu hr nti budak itu xkan susahkan akk.. i'm proud wif u..