Tuesday, November 22, 2005

Ayam Pandan

300 gm paha ayam } dibuang tulang dan kulit
15 helai daun pandan yg lebar
2 cawan minyak

Bahan-bahannya
1 sudu besar pes tomyam KNORR
1 peket serbuk pati ayam KNORR
1 sudu kecil gula
2 ulas bawang putih }dicincang halus
3 helai daun pandan }dihiris halus
1 sudu kecil tepung jagung


Cara Membuatnya

1.Potong ayam sebesar 5cm & gaulkan dgn bhn2 perapan.Perapkan selama 1jam.

2.Bentukkan daun pandan menjadi bentuk kon dan letakkan seketul ayam yg diperap kedalamnya.Balutkan ayam dgn daum pandan sehingga ia tertutup sepenuhnya. Pastikan ia tidak terbuka, ulangi yg lain.

3.Panaskan minyak & gorengkan ayam diatas api sederhana selama 5min.

No comments: