Wednesday, June 13, 2007

Tips Memilih Pasangan




Memilih pasangan/calon adalah lebih penting dari apa jua yang anda lakukan untuk membahagiakan rumah tangga anda. Itu mungkin bunyinya seperti mudah sahaja dilakukan, tetapi anda akan terkejut dengan peratusan tinggi orang yang tidak sabar sabar melangsungkan perkahwinan sehingga mereka tidak menumpukan masa dan usaha yang diperlukan untuk membuat keputusan yang baik.

Jika anda ingin memastikan perkahwinan yang memuaskan dan berkekalan, timbangkan faktor-faktor berikut :


1. TEMPOH MASA PERKENALAN.
Kajian menunjukkan bahawa pasangan yang telah berkenalan selama dua tahun atau lebih kesemuanya lebih berpuas hati dengan perkahwinan berbanding pasangan yang berkenalan dalam jangka masa yang lebih pendek. Apabila pasangan bersedia mengambil keputusan yang melibatkan perkahwinan selepas hanya berkenalan selama beberapa bulan, keputusan itu kebanyakannya lebih berdasarkan khayalan dan kurang berdasarkan hakikat .

tehbunga : alamak, cam terkena ngan batang hidung aku sendiri jerk..aku kenal dgn hubby cuma 150 hari drp hari pertama aku jumpa dia (1st date weh) hingga hari aku diijabkabulkan..pantas kan!! aku kurang setuju dgn pendapat diatas berdasarkan scenario yg terjadi kat aku...


2. MEMILIH PASANGAN SENDIRI
Orang sering memilih pasangan semata mata untuk menggembirakan orang lain - ayah , ibu atau kerana orang menyuruh mereka berkahwin. Tetapi amat penting agar orang yang hendak kahwin itu sendiri gembira dengan pilihannya. Keputusan anda hendaklah dibuat berasaskan keperluan dan impian anda sendiri. Anda juga patut mendengar pendapat sahabat! handai dan kaum keluarga dengan teliti, tapi jangan sampai biarkan orang lain memilih pasangan hidup anda.

tehbunga : mmg pilihan aku dan disokong oleh mak pak adik badik sedara mara dan kawan2 aku..my 1st luv kantoi..10 tahun tuu..ntah silap kat mana tak tercapai hajat nak proceed wif legal relationship..mamat tu still avelebel and pstt : banyak rete kau..!!!!


3. HARAPAN YANG TIDAK WAJAR TENTANG PERKAHWINAN
Kebanyakan rumah tangga gagal kerana tidak mendapat apa yang mereka impikan sebelum berkahwin. Ramai lelaki dan wanita memasuki alam perkahwinan dengan sangkaan bahawa pasangan mereka akan memenuhi semua keperluan mereka dan bahawa perasaan romantik mereka semasa bercinta akan kekal abadi. Sebenarnya rumah tangga yang bahagia memerlukan begitu banyak usaha, kesabaran dan ketabahan.

tehbunga : takmo demand lelebih asalkan cukup keperluan aku sbg isteri udah lee..setiap tahun dibawa bercuti pun dah OK, ramai lagi yg malang diluar sana..


4. MASALAH KEPERIBADIAN DAN TINGKAH LAKU
Keperibadian dan tingkah laku tidak akan hilang apabila anda berkahwin.Jika terdapat ciri keperibadian dan tingkah laku pasangan anda yang menimbulkan persoalan, seperti cemburu, panas baran, tidak bertanggungjawab, tidak jujur dan degil. Tanya diri sendiri sama anda sanggup untuk menghabiskan masa anda sehingga ke akhir hayat untuk menangani masalah ini. Nyata sekali, jika pasangan yang dalam pertimbangan itu menghadapi masalah dadah, kaki botol dan sebagainya ,anda sepatutnya memastikan masalah itu telah diselesaikan jauh lebih awal sebelum perkahwinan anda.

tehbunga : alhamdulillah takde ciri2 diatas


5. BANYAK PENGALAMAN HIDUP
Pemilihan pasangan hidup melibatkan ramalan tentang bagaimana anda berdua akan hidup bersama sepanjang tahun tahun akan datang. Pengalaman disini bukan bermaksud usia .Pengalaman yang dilalui tidak bergantung dengan usia seseorang. Pengalaman lelaki dan wanita mengharungi susah senang bersama amat bermakna dalam perhubungan. Jika boleh lalui waktu waktu susah dan senang bersama pasangan anda. Ambil contoh yang mudah saja ,misalnya melalui lalu lintas yang sesak, jalan jalan kampung yang becak . Dari situ dia akan menunjukkan siapa dirinya yang sebenarnya.


6. BAYANGAN ORANG YANG INGIN ANDA KAHWINI
Bayangan ini tidak anda sedari pada umumnya , namun ia ! amat mempengaruhi anda. Bayangkan dengan jelas sifat-sifat orang yang ingin anda kahwini. Fikirlah dengan panjang dan mendalam tentang faktor - penampilan, kepintaran, pendidikan , kerohanian dan sebagainya. Pemikiran bawah sedar anda boleh menghantui sesuatu hubungan . Berpeganglah pada bayangan anda ini, jika tidak anda akan menginginkan orang lain buat selamanya.


7. PASANGAN YANG BERSIFAT SEAKAN AKAN DIRI ANDA
Pasangan yang mempunyai terlalu banyak perbezaan sifat nya , akan memerlukan usaha yang lebih untuk memastikan rumahtangga yang dibina kekal bahagia.Lebih banyak memerlukan toleransi dan pemahaman. Tak ramai pasangan mampu bertindak sebegini.


8. MEMPUNYAI CITA CITA YANG SEIRING
Jika orang yang anda kahwini bercita cita jauh lebih rendah atau lebih tinggi daripada anda, mungkin anda berdua akan kecewa. masalah akan timbul jika anda berusaha mendaki puncak kejayaan tetapi pasangan anda telah berpuas hati dengan apa yang telah anda berdua miliki. Perbezaan sifat mungkin menarik hati ketika sedang melamar, tetapi ia akan menyebabkan banyak kekecewaan sepanjang perkahwinan.

tehbunga : alhamudillah punyai cita2 yg seiring..cuma satu dua jerk yg haluan berbeza but 85% sejati sejiwa lah!!


9. KEBOLEHAN BERKOMUNIKASI
Kebolehan berkomunikasi sangat penting demi kebahagian rumah tangga.Kesejahteraan perkahwinan bergantung kepada tahap komunikasi suami isteri. Adalah penting kedua dua pasangan menguasai kemahiran bertutur dan mendengar. Banyak rumah tangga hancur kerana masing masing tidak pandai menyatakan hasrat masing-masing dengan cara yang boleh diterima oleh pasangannya. Hasrat dipendam tanpa komunikasi berkesan.
tehbunga : ada sifat two-way communication, takde lagik breakdown, jadik talian hayat tidak diperlukan buat masa ni..hikkhikkk..

10. KEBOLEHAN MENYELESAIKAN PERTELINGKAHAN
Pasangan perlu tahu yang mereka berkemampuan untuk menyelesaikan pertelingkahan sebelum mereka berkahwin. Jika pasangan tidak tahu cara yang berkesan untuk menangani perselisihan pendapat antara mereka, Rumah tangga mungkin akan runtuh. Banyak rumah tangga runtuh kerana suami isteri tidak tahu menangani perbezaan diri mereka berbanding sebab sebab lain. Amat perlu menilai kemahiran perdamaian masing masing sebelum berkahwin.

tehbunga : so far takde le big fight, kalo ada pun setakat tergigit lidah dan mengigit lidah jerk..opss!!

6 comments:

Mak Su said...

arrammak... mak su kawin dulu tak ikut manual ler.. hihihi

pB said...

Apa apa pun kena banyak sabar dan kena ada raa tanggungjawab terhadap pasangan masing masing...

kan ?

kan ?

tehbunga said...

@maksu
Teh sesaja paste, org dok fwd kat email..

@pB
betul tu kan kan!!

sayda said...

love this entry to bits.
clever ooo..

:D

Jie said...

ooo..kakjie lebih 11 hari la..kakjie kenal sampai tarikh kawen 161 hari je....


rasanya kenal lama ke kenal kejap tu tak menentukan kita betul2 kenal pasangan kita....

combi sayang said...

tips yang berguna ni ...