Tuesday, May 30, 2006

Resepi Ketiwol

- Ubi diparut dan di toskan airnya.
- Setelah air kering, campo ngan tepong gandum (agak2, sikit jer).
- Jadikan die bulat2 sebesar guli atau kecikan saiz lagi.(kalau takut lekat antare satu ngan lain...tabur tepong gandum...)
-gule melaka.
-daun pandan.
-santan kelapa (nak pior ker santan kotak suke hati)
-gule pasir.
-garam sikit.
-setengah biji pisang tanduk yg masak (jgn terlalu masak, potong2
ikut suke)
-kalau suke lagik campo ngan sagu rendang (sagu bijik)..

didihkan santan, masukkan gule, garam, daun pandan...masukkan ubi yg
dijadikan ball tadi sedikit2...(kalau masukkan sekali harung mungkin ia kan melekat antara satu same lain). kendian masukkan pisang tanduk tadi...biarkan seketika..pasti masaknyer...tutup api.

(ubi ball tadi kok masak, dia kan timbul keatas. dan rase ubi ball
setelah dijadikan bubur candil nie....humppp...cube la sendiri)